Na futbalovom turnaji nepočujúcich očakávajú družstvá zo 14 krajín

24.06.2010 Prešov

Prešov 24. júna (TASR) – Dovedna 14 družstiev z troch kontinentov sa prihlásilo na Medzinárodný halový futbalový turnaj nepočujúcich žiakov do 16 rokov, ktorý sa bude konať od 27. júna do 3. júla v Prešove.
Podujatie už po 18. raz organizuje Občianske združenie Športový klub nepočujúcich Prešov (OZ).
\"Teší nás rastúci záujem o tento turnaj, ktorý je v podstate jediným podujatím na svete pre túto vekovú kategóriu. Okrem štátov, ktoré sa ho tradične zúčastňujú, sa o podmienkach informovali aj záujemcovia z Brazílie, Chile, Japonska, Kanady či Austrálie, \" povedal pre TASR prezident OZ Vladimír Kohút.
Do Prešova by v nedeľu večer mali pricestovať aj výbery Azerbajdžanu, Kazachstanu, Ruska, Bieloruska, Bulharska, Macedónska, Poľska, Maďarska, Česka, Ukrajiny, Kuvajtu a Nigérie. Zatiaľ ani jeden z ročníkov nevynechal minuloročný víťaz Rumunsko.
\"Európska federácia nepočujúcich športovcov má na svojej webovej stránke našu akciu evidovanú ako medzinárodný turnaj pre deti do 16 rokov, ale my by sme sa chceli posunúť trošku ďalej, aby z toho boli oficiálne majstrovstvá Európy alebo majstrovstvá sveta, \" uviedol prezident OZ. Podľa neho by to pomohlo k zviditeľneniu Slovenska, rovnako by takto mohli získať dotáciu z federácií. Celkové náklady sa totiž pohybujú vo výške asi 25.000 eur.
V prvých ročníkoch na turnaji hrali predovšetkým školské družstvá. Neskôr sa však jednotlivé krajiny rozhodli, že budú do Prešova posielať národné výbery, čo podľa Kohúta výrazne zvýšilo kvalitu turnaja. Slovensko bude tentoraz reprezentovať zostava chlapcov zložená zo žiakov z Lučenca, Kremnice a Prešova.
Zápasy sa hrajú podľa platných pravidiel futsalu, jedinou výnimkou je len to, že pri rozhodovaní používajú okrem píšťalky aj signalizačnú zástavku.
\"Hráči pristupujú k zápasom veľmi férovo a nikdy sa nevyhovárajú na to, že by nezaregistrovali prerušenie hry, \" zdôraznil Kohút.
Družstvá budú po žrebovaní rozdelené do dvoch základných skupín a tie, ktoré sa umiestnia na prvých dvoch priečkach, budú bojovať o medaily. Hrá sa 2 x 15 minút, pričom na palubovke sú vždy štyria hráči v poli a brankár. Pre tímy na prvých troch miestach sú pripravené víťazné poháre a medaily. Ako spomienku na turnaj dostanú poháre a medaily za účasť aj všetky ostatné výbery.
Všetky stretnutia sa odohrajú v Mestskej športovej hale na ulici Jána Pavla II. Prvý zápas sa začína v pondelok (28.6. ) o 7.30 h a slávnostné vyhodnotenie je naplánované v piatok okolo poludnia.
V doterajšej histórii sa na turnaji zúčastnili zástupcovia z 26 krajín, pričom do Prešova zavítalo viac ako 1200 nepočujúcich futbalistov a 300 dospelých členov výprav. Celkovo sedemkrát si víťaznú trofej odniesli reprezentanti Slovenska.
 

Vyberte región

mark